Stockholmarnas upplevelser samlas in

Stadsmuseet och Stockholms läns museum ber stockholmarna att dela med sig av sina upplevelser av fredagens dåd i city, som dokumentation för framtiden.

Fredagen den 7 april klockan 14.53 drabbades Stockholm av ett förmodat terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Många människor drabbades direkt och på plats, men händelsen påverkar många fler. Inte minst den som bor i och runt om staden. Det är en händelse som var och en kommer att bära med sig. Tyvärr kommer den också att bli en del av berättelsen om Stockholm.

Tankar, minnen, bilder, samtal och inlägg på sociala medier kring händelsen är viktiga att bevara. Därför ber Stadsmuseet och Stockholms läns museum om privata fotografier, berättelser och konversationer i samband med dådet, för att spara dem för eftervärlden. Alla stockholmare är välkomna att bidra, oavsett om de bor, arbetar eller besökte staden vid tidpunkten. Man får även gärna vara med om man varit på annat ort och hade kontakt med någon närstående i staden om det fruktansvärda som inträffat.

På webbplatsen dokumentation1453.tumblr.com kan man bidra på tre sätt:

  • lägga upp fotografier, som Stockholms läns museum sedan arkiverar,
  • lämna in berättelser, som sedan ingår i Stadsmuseets dokumentation,
  • ta skärmdumpar av konversationstrådar på Facebook med vänner, nära och kära, som sedan sparas för forskning.

Bilder som lämnats in blir offentliga och kan användas för framtida forskning. Man får vara anonym när man lämnar in berättelser. Skärmdumpar från Facebook kommer inte att göras offentliga utan bara sparas för forskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s