Second hand-butiker ger 2 miljoner till svältdrabbade

Drygt 2 miljoner kronor från Erikshjälpen Second Hands butiker blir nu till mat, vatten och vård för barn och familjer som drabbas av den svåra torkan i östra Afrika. I lördags skänkte flertalet av second hand-butikerna sina dagskassor till insatser i Kenya och Sydsudan.

– Jag är imponerad över våra butikers mobilisering och kundernas generositet gentemot de drabbade i Östafrika, säger Tomas Bjöersdorff, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

När drygt 50 av Erikshjälpen Second Hands butiker lördagen den 1 april uppmanade sina kunder att handla till förmån för de som drabbats av svältkatastrofen i östra Afrika var det många som hörsammade uppmaningen. Totalt 2 119 367 kronor kom in under lördagen. Med de pengarna kan Erikshjälpen genom lokala partnerorganisationer på plats i Kenya och Sydsudan dela ut mat till cirka 3000 familjer, ge näringstillskott till undernärda barn, skicka ut läkare och annan vårdpersonal samt köra ut vatten – som är livsnödvändigt för både boskap och människor.

Ett matpaket i Kenya, med till exempel majs, bönor och olja kostar 260 kronor och räcker för en medelstor familj i en månad. En lastbil med vatten kostar runt 2 200 kronor att skicka ut.

Situationen i Östafrika blir allt mer akut. På grund av torkan hotas miljontals människor av svält.Erikshjälpen finns, genom samarbetspartners, sedan länge på flera platser i de drabbade områdena och trappar nu upp insatserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s