Tryggheten ska öka för unga tjejer på nätet

Social resursnämnd beviljade under onsdagen 400 000 kronor i föreningsbidrag för att öka tryggheten för unga tjejer på nätet. Det är föreningen Tjejjouren Väst som får utvecklingsmedel för att kartlägga och utveckla metoder för att nå och ge stöd till tjejer som utsätts för övergrepp på nätet.

Med hjälp av bidraget vill föreningen anställa en projektledare i ett projekt som ska förebygga ungas psykiska ohälsa, minska groomingen och det nätbaserade våldet. Grooming är när någon tar kontakt på nätet för att längre fram begå övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor. Tjejjouren Väst vill även öka vuxennärvaron på nätet och kommer att finnas på fem olika välanvända ungdomssajter.

– Tjejjouren Väst kan komplettera stödet som staden och ideella organisationer redan bedriver för unga tjejer i Göteborg som riskerar att hamna i utsatta situationer, säger Ulrika Lantz Westman, utvecklingsledare i Social resursförvaltning, Göteborgs Stad.

Föreningen Tjejjouren Väst är i huvudsak en nätbaserad stödverksamhet för alla som identifierar sig som tjej. De som kontaktar Tjejjouren Väst är tjejer i åldern 10-25 år. De är eller har varit socialt utsatta och kan ha varit med om nätbaserat våld eller annat våld. För gruppen är ångest, ensamhet, självskadebeteende och suicidala tankar vanligt.

Tjejjouren Västs verksamhet finansieras i övrigt genom medlemsavgifter, sponsring, medel från Västra Götalandsregionens Folkhälsokommitté, projektmedel från Socialstyrelsen och Länsstyrelsen samt medel från åtta samverkanskommuner i Västra Götalandsregionen.

Handlingarna som ligger till grund för beslutet hittar du här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s