Viking Line samlade in 60 000 euro för Östersjöskyddet med sin plastpåsekampanj

Viking Lines plastpåsekampanj inbringade 60 000 euro för Östersjöskyddet under år 2016. Insamlingen var den tredje i ordningen. I fortsättningen kommer påsarna av återvinningsbar plast att tillverkas i Finland och som råvara kommer man att använda också förpackningsplast från fartygen.

Donationssumman från år 2016, 60 000 euro, delades jämnt mellan den finländska föreningen Håll Skärgården Ren och den svenska Håll Sverige Rent. Pengarna kommer att användas till konkret miljöarbete i skärgården, till exempel till underhållet av avfallsstationer och toaletter, samt till miljöinformation. Donationssumman härrör från intäkterna av försäljningen av återvinningsbara plastpåsar på Viking Lines fartyg.

Påsarna av återvinningsplast har tidigare tillverkats i Tyskland. I fortsättningen kommer de att tillverkas i Finland, och råvaran kommer delvis att bestå av förpackningsplast från fartygen.

–      Återvinningen är ett viktigt sätt för oss att bära vårt miljöansvar. Till exempel under 2016 fördes 1 022 ton matrester från våra fartyg i land för att användas för produktion av biogas . Mängden motsvarar 77 000 kubikmeter biogas, vilket i sin tur motsvarar 87 000 liter bensin. Vi samlar också in mycket annat för återvinning, till exempel glas, metallskrot, papper, kartong och spillolja. Det är fint att vårt eget plastavfall kan återanvändas ombord, säger Viking Lines miljöchef Susanna Airola.

Havet och skärgårdsnaturen har redan i åratal varit en hjärtesak för åländska Viking Line. Rederiet deltar i firandet av jubileumsåret Finland 100 genom att samla in medel uttryckligen för Östersjöskyddet och -forskningen . Östersjötemat kommer att synas på många sätt i verksamheten under jubileumsåret, för passagerarna speciellt under temaveckorna Spring & Green .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s