Gymnasieelever ska utrota fattigdomen på lektionstid

Bara tre av tio svenskar känner till FN:s nya globala hållbarhetsmål. Nu gör biståndsorganisationen We Effect en satsning för att ge gymnasieelever kunskap och verktyg för att utrota fattigdomen.

– Dagens gymnasieelever kan bli generationen som utrotade fattigdomen. För att göra det möjligt behöver de få veta att och hur fattigdomen kan utrotas, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

FN:s nya globala mål för hållbar utveckling antogs av världens ledare i september 2015, de ersätter FN:s milleniemål och ska vara uppfyllda 2030. I en undersökning som We Effect lät Sifo göra 2016 svarade sju av tio, 69 procent, att de inte hört talas om de nya FN-målen. Ännu färre trodde att de högst prioriterade målen, att utrota fattigdomen och hungern, var möjliga att nå till 2030. Unga, personer i åldrarna 15-29, var dock klart mer optimistiska.

Mot den bakgrunden lanserar i dag We Effect gymnasiesatsningen #utmanafattigdomen. Kärnan i satsningen är ett interaktivt och webbaserat lektionsmaterial. På fyra lektionstillfällen kommer eleverna få färsk kunskap om villkoren och utmaningarna för världens fattiga. Eleverna får också pröva på att skriva debattartiklar för att själva sprida kunskapen vidare och kunna påverka beslutsfattare.

På sajten utmanafattigdomen.se finns filmer, infografik och quiz som ger mer information om hur det är att leva i extrem fattigdom och vad som kan göras för att utmana fattigdomen. Särskilt tyngdpunkt läggs vid jordbrukets och kvinnornas avgörande roller. Målsättningen är att minst 3 000 elever ska genomföra lektionerna och att 20 000 unga människor ska ha sett satsningens olika filmer och infografik.

– I dag lever 700 miljoner människor i extrem fattigdom i världen. Merparten är kvinnor som lever av jordbruk. Med #utmanafattigdomen vill vi sprida kunskap om det hållbara, småskaliga jordbruket som en nödvändig och effektiv väg för att bekämpa fattigdom och hunger, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Läs mer om We Effects gymnasiesatsning #utmanafattigdomen på utmanafattigdomen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s