Brevet från Sverige medför känslostorm

 

Den Sydafrikanska Lewyn Maefala platsar förmodligen bland världens modigaste kvinnor. Hon tillhör en grupp som går under namnet, ”Black Mamba”, och är en av få kvinnor som aktivt hjälper djur som blivit drabbade på grund av tjuvjakten. Men brevet från den svenska organisationen, The Perfect World Foundation, får henne att falla i tårar.

Den Sydafrikanska gruppen ”Black Mambas”, består av 26 modiga kvinnor och är de första av sitt slag – världens första kvinnliga anti-tjuvjägare. De patrullerar naturreservaten obemannade och har satt stopp för ett flertal tjuvjägare. Lewyn Maefala arbetar som utbildningschef för organisationen och i ett brev från den svenska, ideella organisationen, The Perfect World Foundation får hon veta att 20 000 ZAR (ca 32 000 kr) har överförts till Black Mamba Anti-Poaching Unit. Brevet medför en känslostorm och Lewyn faller i tårar ned på marken.

Lewyn Maefala förklarar senare i ett brev till The Perfect World Foundation varför hon möts av denna känslostorm. Hon skriver att hon kämpat i hela sitt liv för bevarande av djur och natur. Uppvuxen i fattigdom, med tre syskon och en ensamstående mamma, var normen att Lewyn skulle börja arbeta tidigt för att tjäna pengar. Men Lewyn´s passion var att rädda djur och hon trotsade sin familj för att uppnå sitt kall.

– Min familj önskade att jag skulle arbeta på den lokala marknaden, precis som mina systrar. De var inte glada när jag meddelade att jag ska utbilda mig i tre år inom bevarande av djur & natur. Men idag kan jag göra skillnad för djuren, skriver Lewyn Maefala i sitt brev.

Gruppen Black Mambas arbetar i reservatet Balule i Sydafrika och är helt beroende av bidrag från andra organisationer. Sedan 2013 har de har minskat dels förgiftning av vattenhål, dels snaror med 76 % i området, samt även upptäckt och förstört tolv tjuvjakts-läger. Men Lewyn tror inte att kriget mot tjuvjägarna kommer besegras med hjälp av vapen, utan främst genom utbildning i de lokala skolorna. Framtidens politiker och beslutsfattare sitter just nu i skolbänken, och det är där de har störst chans att påverka, menar Lewyn. För pengarna från The Perfect World Foundaiton ska Lewyn ta sig ut i skolorna och påverka ungdomar från en tidig ålder, något hon tror är väldigt viktigt för att bekämpa tjuvjakten långsiktigt. 2015 utsåg FN Black Mamba Anti-Poaching Unit som Champions of The Earth.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s